Zelf fruitleer maken

Zelf fruitleer maken met een voedseldroger

Fruitleer: gezonde en verrassende snoepjes

Maak je eigen gezondere snoep, boordevol beschermende stoffen! Je maakt het van vers fruit puree dat is gedroogd tot een stevige, leerachtige textuur. Het is een perfecte manier om overrijp fruit te gebruiken en het langer houdbaar te maken. In deze blogpost maak je kennis met het maken van fruitleer, verschillende soorten fruit rollen, en natuurlijk laten zien hoe je het gemakkelijk thuis kunt maken. 

Wat is fruitleer?

Fruitleer, ook wel bekend als fruitleder, fruit roll, fruitroll-ups, fruitpapier of lavashak, is een eenvoudige en gezonde traktatie die bestaat uit gepureerd fruit dat gedroogd is tot een stevige consistentie. Er worden geen toegevoegde suikers, conserveermiddelen of kleurstoffen gebruikt, doordat deze lekkernij wezenlijke voedingsstoffen bevat is het ook nog eens goed voor je. Een natuurlijk en voedzaam snoepje is bomvol beschermkracht voor zowel kinderen als volwassenen.


Zelf-fruitleer-maken-met-een-voedseldroger

Welke soorten fruitrolls worden veel gemaakt?

Ga voor het meest rijpe en sappige fruit uit het seizoen bijvoorbeeld van de markt of een pluktuin. Dit fruit zit boordevol fruitsuikers en waar zeker geen extra suiker bij hoeft. Je kunt het van verschillende soorten fruit en fruitmengsels maken. Hieronder een aantal voorbeelden.

Appel:

Appels zijn een van de meest gebruikte vruchten voor het maken van fruitleer vanwege hun zoete smaak en hoge pectinegehalte, wat helpt bij het verkrijgen van een goede consistentie.

Aardbeien:

Aardbeien zorgen voor een heerlijk geurige en smakelijke fruitleer. Hun natuurlijke zoetheid is geliefd bij velen. (En eerlijk is eerlijk, deze en de mango versie vonden wij ook het lekkerste).

Bananen:

Bananen voegen een romige textuur en rijke smaak toe aan het fruitleer. Combineer het met andere vruchten voor een interessante mix.

Bosbessen:

Bosbessen geven een intense kleur en een heerlijke bessensmaak aan het leer. Let op: door de pectine in de bessen wordt dit mengsel wat dikker, water toevoegen is noodzakelijk.

Mango:

Mango's bieden een exotische en tropische twist aan het fruitleer. De zoete en sappige pulp is perfect voor deze toepassing.

Wij maakten voor dit blog fruit roll-ups van mango, aardbeien en blauwe bessen zonder toegevoegde suikers met een Wartmann WM-2206 DH voedseldroger. Je kunt natuurlijk kiezen voor fruit uit het seizoen en zo proef je het zomer- of herfst seizoen terug in je eigen snoepjes. De fruitrolletjes zijn ongeveer een jaar lang goed, maar waarschijnlijk zijn ze voor die tijd al op...


Fruitpuree-van-aardbeien-uit-de-moestuin

Wat heb je nodig?

  • Overrijp fruit
  • Droogmatje / siliconen bakmat of bakpapier
  • Droogoven of voedseldroger
  • Blender of foodproccessor 
  • Spatel 
  • Weckpot of luchtdichte bak / container

Blauwe-bessen-fruitpuree
Fruitpuree-van-aardbeien-storten

Hoe maak je fruitleer?

Je kunt ook fruitrollen in een gewone oven maken als je oven rond 50°C ingesteld kan worden. Toch is een droogoven meer geschikt, omdat het zorgt voor een constante verdeling van de warmte en het daardoor gelijkmatiger droogt. Daarnaast is een droogkast of voedsedroger energiezuiniger.

Stap 1: Bereid het fruit voor

Was het fruit grondig en verwijder eventuele zaden, schillen of stelen. Snijd het fruit in stukken indien nodig voor een gelijkmatige droging.

Stap 2: Pureer het fruit

Doe het fruit in een blender of keukenmachine of gebruik een staafmixer en pureer het tot een gladde massa. Als je van stukjes houdt, kun je ervoor kiezen om het iets minder fijn te maken.

Stap 3: Voeg eventuele smaakmakers of specerijen toe (optioneel)

Je kunt ervoor kiezen om een vleugje citroensap, kaneel, gember, vanille-extract of honing toe te voegen om zoeter te maken of de smaak te verbeteren. (Extra zoeten zouden wij uiteraard achterwege laten, want het meeste rijpe fruit bevat genoeg suikers!)

Stap 4: Verdeel de fruitpuree

Stort zo gelijkmatig mogelijk over de tray, zodat er geen dikkere stukken ontstaan. Maak het glad met een spatel of lepel.

Stap 5: Droog het fruitmengsel

Verdeel je mengsel van het gepureerde fruit gelijkmatig over een voedseldrogerplaat, bedekt met een voedseldehydrator-vel om plakken te voorkomen.

Stel de voedseldroger in op een lage temperatuur (tussen de 50 en 60°C) en laat het fruit 5 uur tot een hele dag dehydrateren, Afhankelijk van de dikte van het mengsel en het vochtgehalte. (Wij droogden het meeste fruitleder in 7 a 9 uur op 57°C).

Stap 6: Controleer het droogproces

Het leer is klaar wanneer het stevig en niet plakkerig aanvoelt. Het moet wel buigzaam blijven en niet breekbaar worden. Na 4 uur kun je om het uur even checken hoe de structuur is. (Dit is natuurlijk ook erg afhankelijk van de dikte van je fruitpuree).

Stap 6: Snijd en bewaar je fruitrolletjes

Snijd het fruitleer in reepjes of vormen die je wenst. Rol ze op en bewaar ze in een luchtdichte container of een mooie weckpot om ze vers te houden.


Fruitleer-is-klaar-wanneer-het-stevig-en-niet-plakkerig-aanvoelt

Experimenteer met andere soorten fruit of groenten

Naast de hierboven genoemde vruchten, kun je met fruitleer eindeloos experimenteren. Probeer verschillende combinaties van fruit voor unieke smaken. Enkele andere vruchten die goed werken:

  • Perziken
  • Abrikozen
  • Ananas
  • Frambozen
  • Pruimen
  • Peer
  • Kiwi's
  • Druiven
  • Wortelen
  • Pompoen

Maak je eigen favoriete fruit rollen ga voedselverspilling tegen

Je kunt spelen met smaken en texturen om je eigen perfecte snoepmix te creëren! Het is niet alleen een gezonde en heerlijke snack, maar het is ook een geweldige manier om overrijp fruit te gebruiken en voedselverspilling te verminderen, zodra je fruit in de fruitschaal overrijp dreigt te worden, maak je er je eigen snoepjes van. Met een voedseldroger kun je gemakkelijk thuis fruit roll-ups maken met je favoriete fruitsoorten en zelfs experimenteren met verschillende combinaties. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geniet van deze smaakbommetjes vol natuurlijke goedheid!


Bekijk ons assortiment voedseldrogen
Terug naar blog