Serveer een vleugje magie met de smoking gun! Als je geniet van de rijke aroma's van gerookte gerechten, maar het gedoe met een barbecue of rookoven wilt vermijden, dan is koud roken met een smoking gun dé perfecte oplossing voor jou. Dit kleine apparaat, bekend als de smoking gun, maakt het nu mogelijk om zonder al te veel moeite van die heerlijke rooksmaak te genieten. Met deze koud rook techniek geef je zalm, ham, asperges, venkel, knoflook, pepers en zelfs cocktails een verrukkelijke, diepe rooksmaak. Krijg je ook zin om te beginnen? Lees er alles over in deze blogpost.

Wat is het verschil tussen warm en koud roken?
Laten we beginnen met het belangrijkste verschil: de temperatuur waarbij het product wordt gerookt. Bij koudroken wil je de temperatuur niet boven de 25°C hebben. Dit is vooral belangrijk bij rauwe vis en vlees, omdat de eiwitten vanaf ongeveer 30°C beginnen te stollen en het product begint te garen.
Beide rooktechnieken zijn van oudsher een methode om voedsel te conserveren. De heerlijke rooksmaak was een bijkomend voordeel.
Pekelen
Je kunt twee conserveringstechnieken combineren door de producten eerst pekelen. Hiermee verminder je ook de ontwikkeling van bacteriën. Het koud roken van vlees of vis duurt hierdoor langer dan warm roken. Het complete proces met pekelen, kan zo’n drie dagen duren. Overigens is het niet noodzakelijk om verse of al gare producten, die je direct consumeert te pekelen, met een smoking gun of rookpistool geef je vooral de buitenlaag een rooksmaak!
Wat kun je allemaal koud roken?
Wat je kunt roken wordt eigenlijk voornamelijk beperkt door je fantasie en persoonlijke smaak. De meest gangbare producten zijn vlees, zoals hammetjes en bacon, vis (denk aan een heerlijke koud gerookte zalm), gevogelte (bijvoorbeeld kipfilet), noten, kruiden, boter en kaasjes. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook je eigen gerookte knoflook, uien, pepers en popcorn maken, maar ook drankjes zoals rum, whiskey, gin of een cocktail een rookaroma geven met een rookpistool.
Bekijk onze rooksets


Hoe werkt deze rooktechniek?
Zoals eerder vermeld, worden grote stukken vlees en vis vóór het roken eerst gepekeld en gedroogd. Een periode van 4 tot 24 uur in de pekel (afhankelijk van de grootte van het product) onttrekt vocht aan het product, waardoor de houdbaarheid sterk wordt verbeterd. Het pekelen zorgt ook voor een andere textuur van vis en vlees en een diepere smaak. Na het pekelen en drogen is het tijd om het rookproces te starten. Verse of al gare producten, die je meteen opeet kun je direct koud roken.
Rookstolp
Een smoking gun in combinatie met een rookstolp is een handige en snelle manier om producten een rooksmaak te geven. De smoking gun ook wel rookpistool genoemd, is een compact apparaat dat rook produceert door houtmot te verbranden. Stop wat houtmot in de uitneembare verbrandingskamer en steek het aan. Activeer de ventilator met de knop (of de trekker bij de Wartmann WM-1907). De rook wordt vervolgens via een slang in de rookstolp geleid, waarin je het te roken product plaatst. Door de rookstolp goed af te sluiten, kan de rooksmaak volledig in het product trekken. Als je geen rookstolp hebt, kun je iets anders gebruiken om af te sluiten zoals een deksel of een omgekeerde bak, zodat de cold smoke niet kan onstappen. De roker werkt op aa-batterijen en is gemakkelijk mee te nemen.
Rooktijden
De rooktijden variëren per product en het ligt eraan welk rookapparaat je gebruikt. Met een smoking gun rookapparaat varieert de tijd van 1 tot 15 minuten. Een keer de rookstolp vullen is genoeg. Herhaal dit voor een intensere smaak of als je een grote hoeveelheid hebt, bijvoorbeeld een stuk vlees of kaas.
Onderhoud smoking gun
Het is belangrijk om de smoking gun goed te reinigen na afloop, zodat er geen asresten in de verbrandingskamer achterblijven en zodat kleverige rook niet te lang in de ventilator blijft zitten. Je kunt de verbrandingskamer bovenop makkelijk los trekken en schoonspoelen met warm water en eventueel afwasmiddel (vergeet niet eerst de smoking gun te laten afkoelen).
Experimenteer met verschillende smaken
De keuze van het houtmot erg belangrijk voor het koud roken van gerechten, omdat dit de smaak van het gerookte product bepaalt. Er zijn verschillende soorten houtmot beschikbaar, zoals beuken, eiken, appel en kers. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke smaakprofiel. Rookmot van fruitbomen geven een delicate, zoete, lichte rooksmaak af dat heel goed past bij eend en kip (of ander gevogelte), mot van appelhout past ook goed bij varkensvlees. Citrus rookmot is net wat frisser en past uitstekend bij vis en kip. Houtsnippers van Eik geven een sterke rooksmaak en passen bij veel producten. Experimenteer gerust met verschillende houtsoorten en kruiden om de smaak te vinden die het beste bij jouw voorkeur past. Combineer bijvoorbeeld verschillende smaken houtmot met gedroogde kruiden, thee, kruiden of zelfs hooi en gedroogde bloemen.
Spelen met rook
Het is een proces dat tijd en geduld vereist, maar de beloning is een heerlijk gerookt product met een diepe smaak en indien gepekeld en gedroogd ook een langere houdbaarheid. Dus waar wacht je nog op? Probeer het zelf eens uit en ontdek de veelzijdigheid van deze techniek. Laat je verrassen door de mogelijkheden en geniet van zelfgerookte lekkernijen met bijvoorbeeld de Wartmann smoking gun of één van onze Wartmann smoking gun pakketten/ Koud rook sets inclusief 3 soorten houtmot.
Bekijk ons assortiment smoking guns

